Εκδηλώσεις

Προβολή: Ποιητικό Ντοκιμαντέρ «Mauthausen» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 ομάδα μαθητών παρακολούθησαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου μας το μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ «Mauthausen» (91΄) του Ιάκωβου Καμπανέλλη  σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και σκηνοθεσία του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και Παναγιώτη Κουντουρά. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση των μαθητών με τον σκηνοθέτη κ. Παπαδανιήλ, ενώ σε αυτήν συμμετείχε και η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα.  Συντονίστριες της εκδήλωσης οι φιλόλογοι,  Αμουτζά Γεωργία,  Αλεξάκη Γεωργία και  Ρήγα Ελένη.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Το ντοκιμαντέρ και ιδιότυπο μιούζικαλ διερευνά τις αναμνήσεις του συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Πρόκειται για το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη και ένα ανεκπλήρωτο όραμά του, που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη έλαβε την τελική του μορφή στον τόπο όπου αρχικά βιώθηκε αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη.

Εντυπώσεις των μαθητών:

  • «Παρ’ όλο που όλοι γνωρίζουμε τη φρικαλεότητα των στρατοπέδων, έχουμε ακούσει πολλές μαρτυρίες, αφηγήσεις, και έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για αυτά τα γεγονότα, η παρακολούθηση της ταινίας και ο διάλογος που ακολούθησε με την κ. Καμπανέλλη και τον κ. Παπαδανιήλ άνοιξε νέους ορίζοντες και μια νέα οπτική που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το νόημα της ανθρώπινης ζωής…»
  • «Ήταν πολύ συγκινητικό και ανατριχιαστικό»
  • «Νοιώθω συγκινημένος , καθώς η ταινία προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο τη πραγματικότητα»
  • «Πραγματικά τα λόγια περιττά και η συγκίνηση μεγάλη»
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση